Lai izstrādātu jaunu moduļu ražošanas sistēmu, Bosch sadarbojas ar starptautiskiem pētniecības partneriem

14.12.2016 | Bosch Group | Korporatīvās ziņas

Industrija 4.0: daudzpusīga un universāla ražošana

• Daudzpusīgas, saistītas iekārtas ļauj maksimāli pielāgot ražošanu dažādām vajadzībām.
  • Ātra montāža – pateicoties savietojamiem un viegli maināmiem ražošanas moduļiem, kļūs vieglāk ieviest izmaiņas ražošanas līnijās.
  • Mērķis ir samazināt laiku, kas vajadzīgs, lai sāktu ražošanu un paaugstinātu rentabilitāti.

Štutgarte, Vācija. Pētnieciskais konsorcijs Bosch vadībā pašlaik izstrādā jaunu rūpnieciskās ražošanas koncepciju. Deviņu projekta ReCaM partneru mērķis ir radīt īpaši daudzpusīgu ražošanas sistēmu. Šādas sistēmas ir vajadzīgas, jo ražošanas laiks mūsdienās kļūst arvien īsāks, turklāt pieaug pieprasījums pēc pielāgotiem izstrādājumiem un to variantiem. Projekta partneri ir noteikuši ambiciozus mērķus. „Mēs vēlamies panākt, lai ražošana kļūtu efektīvāka un rentablāka. Mērķis ir par 30 procentiem samazināt nepieciešamo laiku, lai izveidotu sistēmu, kas ir gatava darbībai,” stāsta projekta vadītājs Sebastians Šroks (Sebastian Schröck), Bosch izpētes un tehnoloģiju uzlabošanas speciālists. Šroks, kam ir doktora grāds mašīnbūvē, ar partneriem projekta ietvaros sāka sadarboties 2015. gada novembrī un turpinās šo darbu līdz 2018. gada oktobrim. Paredzēts, ka nākotnē specifiskus uzdevumus ražošanas ķēdē, piemēram, presēšanu, urbšanu vai montāžu, veiks neatkarīgi moduļi. Katrā modulī ir ietverts viens vai vairāki rīki, kas vajadzīgi uzdevuma izpildei, turklāt katrs modulis pats spēj veikt konfigurāciju un koordinēt visus ražošanas procesus ar kaimiņu moduļiem. Šos ražošanas moduļus apvieno, lai izveidotu klienta vajadzībām pielāgotu, daudzpusīgu ražošanas sistēmu.

Automātiskās ražošanas moduļi viedām rūpnīcām

Pašlaik ražošanas līnijas joprojām ir paredzētas tikai konkrēta produkta un partijas izgatavošanai, tomēr izstrādājumi kļūst arvien personalizētāki, savukārt produktu partijas izmēru amplitūda ‒ arvien plašāka, līdz pat vienam gabalam partijā, tāpēc ražošanas līnijas biežāk jākoriģē. Tas ir laikietilpīgs process, kā rezultātā pieaug kļūdu risks, rodas dīkstāve. Projektā kā risinājumu ir paredzēts izmantot automātiskās ražošanas moduļus. Risinājuma būtība ir līdzīga datora spējai patstāvīgi atpazīt tastatūru un printeri, izmantojot Plug and Play lietojumprogrammas. Lai pielāgotu ražošanu, darbinieki vienkārši pievienos esošos moduļus vai dzēsīs nevajadzīgos.

Ražošanas sistēmu iespēju pārbaude

Komandas ReCaM mērķis ir pierādīt, ka šādas savienotas un pielāgojamas ražošanas sistēmas patiešām darbojas un ir pārbaudītas praksē. Lai to paveiktu un rastu kopīgu risinājumu, visi deviņi pētnieciskā konsorcija partneri liek lietā savās kompetences jomās gūtās zināšanas – augstskolu institūti izstrādā kritērijus, inženieri mehāniķi būvē moduļus, bet ražošanas uzņēmumi, piemēram, Bosch, izmēģina radītās koncepcijas praksē.

Projektu ReCaM 5,3 miljonu eiro apmērā pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros (granta līgums Nr. 680759) finansē Eiropas Savienība. Projekta ReCaM pilns nosaukums atšifrējams kā „Elastīgu ražošanas sistēmu ātra rekonfigurācija, izmantojot uz spējām balstītu pielāgošanu, automātisku konfigurēšanu un integrētus ražošanas plānošanas instrumentus”. Viedo rūpnīcu tehnoloģiju attīstības mērķis ir sniegt Eiropai priekšrocības, salīdzinot ar tās konkurentiem pasaulē.

Papildu informācija internetā