CES® 2017: Bosch demonstrē viedos risinājumus Lasvegasā

05.01.2017 | Bosch Group | Korporatīvās ziņas

• Bosch stends CES izstādē: centrālā zāle, nr. 14128
  • Viedā māja: ērtāka un drošāka dzīve mājās
  • Viedā pilsēta: dzīves kvalitātes uzlabošana pilsētās
  • Savienotā mobilitāte: jaunās koncepcijas automašīna kā personīgais asistents
  • Industry 4.0: reāllaikā savieno cilvēkus, iekārtas un objektus
  • Sensoru tehnoloģija: mikroskopiski sensori nodrošina savienojamību
  • CES Inovāciju godalgas: četras godalgas trim Bosch risinājumiem
  • Jaunā IoT platforma: stāstus, video un animācijas par Bosch saistīto pasauli skat. vietnē iot.bosch.com

Lasvegasa – no 2017. gada 5. līdz 8. janvārim CES® 2017 izstādē Lasvegasā Bosch demonstrē kā savienojamība padara lietas par sabiedrotajiem, kompanjoniem un asistentiem. Globālais tehnoloģiju un pakalpojumu nodrošinātājs tirdzniecības izstādē iepazīstina ar inovatīviem risinājumiem šādās jomās: viedā māja, viedā pilsēta, savienotā mobilitāte, Industry 4.0 un sensoru tehnoloģija. Šīs tehnoloģijas padara ikdienas dzīvi vieglāku, daudz ērtāku un drošāku. Bosch stends nr. 14128 atrodas centrālajā zālē.

Viedā māja: ērtāka un drošāka dzīve mājās

Bosch Smart Home System ir paplašinājusies: viedās mājas sistēma ļauj regulēt mājas savienotās ierīces tikai ar vienu lietotni. CES izstādē Bosch demonstrē uzlabotās sistēmas tehnoloģijas, piemēram, dūmu un kustību detektorus, kas var veikt papildu funkcijas, un kopējo sistēmas pārvaldību. Pēdējā padara savienoto māju vēl intuitīvāku. Tas arī vienkāršo lietotāju ikdienu. Piemēram, atstājot māju, lietotājam vairs nav jāpārbauda, vai siltums, elektroierīces un gaismas ir izslēgtas. Bosch Smart Home lietotnes kopējā sistēmas pārvaldība uzņemas šos ikdienas pienākumus, un tā ir vienkārši aktivizējama ar vieglu pieskārienu.

Lielāka drošība mājās: papildus Bosch iepazīstina ar trīs jauniem risinājumiem lielākai drošībai. Neatkarīgi no atrašanās vietas, lietotāji vienmēr var uzraudzīt mājās notiekošo ar 360° iekštelpu kameru un Eyes āra kameru. Lokālā, šifrētā ierakstīšana un paziņošana nodrošina, ka lietotājs, ja vien to vēlas, ir informēts par pilnīgi visiem nozīmīgiem notikumiem. 360° iekštelpu kameras lēcu ar vieglu pirksta skārienu var iebīdīt kameras korpusā, tā nodrošinot privātumu. Eyes āra kamera piedāvā daudz vairāk: tā vienā intelektiskā sistēmā apvieno āra apgaismojumu, kustību sensorus un iekšējo sakaru sistēmu. Bosch Twinguard, augstākās klases dūmu detektors ar gaisa kvalitātes sensoru, palielina drošību mājā. Profesionālā dubultā staru tehnoloģija nosaka bīstamas situācijas daudz pārliecinošāk, kas pasargā no viltus trauksmēm.

Personīgais asistents virtuvē: "My kitchen elf" (saīsinājumā Mykie) ir personīgā asistenta koncepcija, kas virtuvē kalpo kā viedais kompanjons. To vada ar balsi. Mykie klausās, atbild uz jautājumiem un palīdz veikt ikdienas mājas soli. Piemēram, tas precīzi zina, cik ilgi vēl jācep kūka cepeškrāsnī, kas ir ledusskapī un vai rīt pēcpusdienā spīdēs saule. Ar savienotu Mykie lietotājs var regulēt visu Home Connect lietotnei pievienoto mājsaimniecības ierīču klāstu.

Savienotie elektroinstrumenti: profesionālajiem tirgotājiem Bosch piedāvā visu - gan izstrādājumus, gan pilnīgas uzskaites pārvaldības sistēmu, ko izmantot darba procesu optimizācijai un produktivitātes palielināšanai. Turklāt Bosch savienoto elektroinstrumentu īpašnieki to personalizēšanai var izmantot lietotni: ierīces var konfigurēt atbilstoši individuālajām prasībām un saglabāt noregulējumus turpmākai lietošanai. Lietotāji var arī saņemt informāciju par savu instrumentu stāvokli, kā arī ieteikumus par kļūmju novēršanu, ja, piemēram, ierīce pārkaršanas dēļ izslēdzas. Lietotne parāda arī ierīces lietošanas ilgumu. Dažos gadījumos lietotni var izmantot kā tālvadību, tā ietaupot tirgotāju laiku.

Viedā pilsēta: dzīves kvalitātes, energoefektivitātes un drošības uzlabošana

Intelektiskās pilsētas risinājumi: CES izstādē Bosch demonstrē mobilitātes, enerģijas un celtniecības tehnoloģiju, drošības un pilsētas digitālas pārvaldes risinājumus. Runājot par mobilitāti, demonstrētās tehnoloģijas ietver apkārtējās vides uzraudzības sistēmas un savienoto stāvvietu tehnoloģijas, kā arī autoparku pārvaldību, e-mobilitāti un intermodāla jeb kombinēta transporta risinājumus. Enerģijas jomā tiek demonstrētas virtuālas spēkstacijas, energoefektīvas apkures, karstā ūdens un dzesēšanas sistēmas, kā arī enerģijas uzkrāšanas tehnoloģijas. Drošības sistēmas ietver ugunsdrošības tehnoloģijas, piekļuves vadības sistēmas un video pārraudzības risinājumus. Dzīvojamām ēkām Bosch piedāvā viedās mājas tehnoloģiju un savienotās mājsaimniecības ierīces.

Viedā tehnoloģija Sanfrancisko apkaimei: CES izstādē Bosch sniedz ieskatu kā kādreizējo jūras kara flotes kuģu būvētavu un brīvdabas sporta stadionu (Candlestick Park) attīstīt par jaunu, inovatīvu krasta līnijas mikrorajonu: Sanfrancisko kuģu būvētava un Candlestick. FivePoint un Bosch tehnoloģijas darbojas kopā, lai nodrošinātu Sanfrancisko kuģu būvētavas savienojamību - ienesot "viedajā pilsētā" dzīves garšu ar viedākiem mājokļu un mikrorajonu risinājumiem un plaša mēroga mobilitāti.

Vivatar: jaunā Vivatar lietotne ir kustībā esošu cilvēku, piemēram, ceļā uz mājām vēlu vakarā vai sportojot neapdzīvotos apvidos, digitālais sargeņģelis. Izmantojot GPS un tērzēšanas funkciju, lietotājs var uzturēt sakarus ar draugiem un ģimeni, kad jūtas nedroši ārpus mājas. Kritiskās situācijās, izmantojot Bosch neatliekamās palīdzības funkciju, vien ar pirksta pieskārienu tie var ātri saņemt palīdzību.

Automašīnas novietošana mikrorajona robežās: automašīnu novietošana ietves malās pilsētas dzīvojamos rajonos ir īpaši pieprasīta. Pārņemot savā ziņā brīvo vietu meklēšanu mikrorajona robežās, Bosch atslogo autovadītājus. Automašīnai braucot pa ielu, ultraskaņas sensors konstatē brīvās vietas, izmērot attālumu starp novietotajām automašīnām. Pēc tam apkopotā informācija tiek pārraidīta uz digitālo ielu karti. Augstas veiktspējas Bosch algoritmi novērtē datu ticamību un prognozē situāciju par pieejamajām vietām. Tuvumā esošajām automašīnām ir pieejama reāllaika karte, tādējādi autovadītāji var doties tieši uz brīvajām vietām. Pilotprojekti ASV tiek plānoti 2017. gadā. Sadarbībā ar Mercedes-Benz un citiem oriģināliekārtu ražotājiem mikrorajona robežās balstītu automašīnas novietošanas koncepciju Bosch pašlaik testē Vācijas (un Eiropas) pilsētās.

Savienotā mobilitāte: automašīna kā personīgais asistents

Kā nākotnē notiks braukšana? Izstādē CES 2017 Bosch ar jauno koncepta automašīnu demonstrē savu vīziju. Līdztekus mājai un darbam, savienojamība pārvērš automašīnu par trešo dzīvojamo telpu. Ar personalizētu komunikāciju starp automašīnu un vadītāju nākotnē droši varēs pārvaldīt arī arvien vairāk augstas veiktspējas un visaptverošus pakalpojumus. Turklāt automatizētā braukšana drīzumā ļaus autovadītājiem veltīt vairāk laika citiem pienākumiem. Piemēram, autovadītājs un pasažieri varēs izmantot mašīnā pavadāmo laiku, lai rakstītu e-pastus vai izklaidētos, straumējot mūziku un video. Jaunajā koncepta automašīnā Bosch iepazīstina ar plašu inovāciju klāstu, tostarp:

Sejas atpazīšana un intelektiskā personalizēšana: vadītāja uzraudzības kamera veic ātru sejas atpazīšanu un personalizēšanu, kas iespējama no brīža, kad vadītājs iekāpj automašīnā. Piemēram, automašīna noregulē stūri, spoguļus, salona temperatūru un radio stacijas atbilstoši autovadītāja individuālai izvēlei. Brauciena laikā vadītāja miegainuma noteikšana palīdz uzlabot drošību: ja pastāv iespēja, ka vadītājs var aizmigt vai ir ļoti izklaidīgs, automašīna raida brīdinājumu un palīdz izsargāties no kritiskām situācijām.

Žestu vadība ar Ultra Haptic: koncepta automašīnai ir arī līdz šim nebijusī žestu vadība, izmantojot haptisko jeb aktīvo tausti kā atgriezenisko saiti. Ultra Haptics tehnoloģija, kas izstrādāta Bristolē, Apvienotajā Karalistē, izmanto ultraskaņas sensorus, kas nosaka autovadītāja rokas atrašanos pareizajā vietā un nodrošina atgriezenisko saiti atkarībā no veiktā žesta.

Haptiskā atgriezeniskā saite ar neoSense: haptiskās atgriezeniskās saites dēļ taustiņi skārienjutīgajā ekrānā šķiet īsti. Daudzos gadījumos tas ļauj regulēt informatīvo izklaides sistēmu, pat neskatoties uz to. Tādējādi autovadītājs nenovērš skatu no ceļa, un tas uzlabo drošību. Šai tehnoloģijai 2016. gadā tika piešķirta CES Inovāciju godalga un kopš tā laika tā spērusi platus soļus sērijveida ražošanas virzienā.

OLED nodrošināts kristāldzidrs ekrāns: koncepta automašīna ir pirmā, kuras salonā integrēts OLED (organiskais gaismstarotājs) ekrāns. Tas nodrošina kristāldzidru atainojumu.

Digitālie āra spoguļi, tagad arī salonā: Mirror Cam System ir kameru risinājums, kas aizstāj abus āra spoguļus. Videosensorus var integrēt automašīnas salonā un attēli tiek rādīti ekrānos A-statņu tuvumā automašīnas labajā un kreisajā pusē. Turklāt digitālā tehnoloģija nodrošina situācijai raksturīgu rādījumu. Piemēram, ja automašīna brauc pa autostrādi, skats lielākoties tiek koncentrēts uz automašīnas aizmuguri. Toties braucot pa pilsētu, plašāks skats palīdz uzlabot drošību. Labs kontrasts uzlabo pārredzamību, braucot tumsā.

Komunikācija starp automašīnu un vadītāju: nākotnē HMI saskarnei būs aizvien svarīgāka loma automašīnā – īpaši attiecībā uz automatizēto braukšanu. Piemēram, tā autovadītājam paziņos, vai uz konkrētā ceļa automatizētā braukšana ir iespējama. Lai vadīšanu nodotu automašīnas ziņā, autovadītājam vairākas sekundes uz stūres jātur piespiesti divi taustiņi. Automatizētas vadīšanas laikā HMI parāda vadītājam automašīnas apkārtējās vides sensoru konstatētos rādījumus un atlikušo laiku, līdz vadītājam jāatsāk vadīt automašīna.

Komunikācija starp automašīnu un māju: automatizētās braukšanas laikā vadītāja rīcībā centrālajā automašīnas displejā ir lielāks skaits informatīvo izklaides funkciju nekā vadot pašam. Interneta savienojums nodrošina autovadītājam iespēju, piemēram, pārskatīt tuvākajā laikā gaidāmās tikšanās vai ieplānot iepirkšanās braucienus. Ar viedās mājas lietotni vadītājs var arī regulēt mājas markīzes vai apkuri. Turklāt var arī pārliecināties, vai ledusskapī ir pietiekoši daudz pārtikas. Pieskaroties taustiņam, no aplikācijas iespējams nosūtīt iepirkumu sarakstu piegādes servisam.

Komunikācija starp automašīnu un divriteni: transportlīdzekļu savstarpējās komunikācijas rezultātā nākotnes automobiļi tiks informēti par pārējiem transporta plūsmas dalībniekiem vēl pirms to parādīšanās redzeslokā. Transporta plūsmā īpaši grūti ir pamanīt riteņbraucējus, jo tos aizsedz autobusi un kravas automašīnas. CES izstādē Bosch demonstrē komunikācijas saikni starp jaunā koncepta automašīnu un divriteni. Ar saiknes palīdzību notiek nemitīga informācijas apmaiņa par to atrašanās vietu un kustības virzienu. Tas mazina sadursmes risku.

Bosch integrētie apmaksas risinājumi: Bosch izstrādājis e-apmaksas risinājumu, kas piedāvā jaunu pakalpojumu, izmantojot IoT ekosistēmu, ar standartizētu apmaksas funkciju. Lai to nodrošinātu, jau ir noslēgti nepieciešamie līgumi ar daudzām apmaksas sistēmām, tostarp PayPal.

Komunikācija starp automašīnu un servisa darbnīcu: izstādē CES 2017 Bosch demonstrē arī to, kā savienotās servisa darbnīcas mijiedarbojas ar tīmeklī balstītiem pakalpojumiem un paplašinātās realitātes lietotnēm. Nākotnē autovadītāji un servisa darbnīcu personāls varēs plānot apmeklējumu daudz vienkāršāk, un tas uzlabos apkopes norisi.

Papildu ārkārtas zvana pakalpojums automašīnai: Bosch CES izstādē iepazīstina ar Retrofit eCall, papildu adapteri eCall ārkārtas zvana pakalpojumam. To vienkārši ievieto piesmēķētāja kontaktligzdā, un tas sniedz patiesas priekšrocības: paātrinājuma sensors nosaka sadursmi un aktivizē ārkārtas zvanu. Izmantojot viedtālruņa lietotni, tiek nosūtīta informācija, piemēram, par automašīnas atrašanās vietu. Tiek analizēta arī trieciena pakāpe, un automātiski tiek uzsāktas attiecīgās darbības. Ja sadursme ir mērena, vadības centrs veic zvanu tieši vadītājam, lai noskaidrotu servisa transportlīdzekļa vai ātrās medicīniskā palīdzības nepieciešamību. Ja autovadītājs neatbild, nekavējoties tiek izziņota trauksme ātrās palīdzības dienestam.

Programmaparatūras atjaunināšana bezvadu režīmā (FOTA): savienotajām funkcijām un īpaši automatizētai braukšanai nepieciešama nemainīgi droša funkcionēšana visā transportlīdzekļa ekspluatācijas laikā. Tāpēc svarīgi ir programmatūras atjauninājumi, kas tiek veikti caur mākoni. Bosch piedāvā atbilstošas komunikācijas vadības ierīces un centrālās vārtejas datoru; ETAS un ESCRYPT (abas ietilpst Bosch grupā) nodrošina nepieciešamās pārraidīšanas un šifrēšanas tehnoloģijas. Viss kopā garantē funkcionālo drošību un datu aizsardzību.

Perfectly keyless: ar šifrētu digitālo atslēgu telefonā automašīnu iespējams atvērt un iedarbināt, savstarpēji neiedarbojoties. Tuvojoties automašīnai, Perfectly keyless sistēma telefonā automātiski identificē slepeno kodu un veic attāluma mērījumu. Noteiktā attālumā līdz mašīnai tiek atļauta piekļuve. Līdzīgi arī automašīnas iedarbināšana tiek atļauta tikai tad, ja Perfectly keyless nosaka mobilo ierīci automašīnas salonā. Izmantojot digitālo atslēgu lietotāja mobilajā ierīcē, Perfectly keyless sistēma papildina personalizētos automašīnas noregulējumus un atvieglo automašīnas atslēgas koplietošanu ar ģimenes locekļiem vai draugiem.

Industry 4.0: reāllaikā savieno cilvēkus, iekārtas un objektus

IoT Gateway: ar IoT Gateway Bosch sniedz saistītās darbības priekšrocības arī vecāku iekārtu īpašniekiem, kam vēl nav tīklošanai nepieciešamo izstrādājumu, piemēram, sensoru, programmatūras vai arī pieslēguma uzņēmuma IT savienojumam. Savienotās sistēmas apvieno sensoru tehnoloģiju, programmatūru un IoT nodrošinātu ražošanas pārvaldību, tādā veidā uzraugot iekārtu stāvokli.

Automātiskais ražošanas asistents (APAS): CES izstādē Bosch iepazīstina ar APAS, kas ļauj realizēt elastīgu un efektīvu ražošanu. Tas veic smagos, bīstamos vai monotonos darbus un vislabākos rezultātus uzrāda tajās ražošanas jomās, kur nepieciešama dzīvas būtnes cieša līdzdarbība. Tirdzniecības izstādē Sands Expo sanāksmju centra apmeklētājiem APAS pasniedz kafiju un cukurvati. Ar sensoru ādu robots nosaka, kad cilvēki ir pārāk tuvu un nekavējoties izslēdzas.

Paplašinātā realitāte un tiešsaistes straumēšana ražošanā: dažādu iekārtu, piemēram, APAS, apkopei darbiniekiem tagad pieejams arī jauno Bosch paplašinātās realitātes risinājumu atbalsts. Tehnisko detaļu digitāla informācija, piemēram, uzlabota tiešsaistes ierakstīšana. Pat neatverot digitālos ražošanas asistentus, lietotāji iegūst precīzu to iekšējās konstrukcijas attēlu. CES izstādē tiek demonstrēts pārrauts kabelis. Animēta remontdarbu instrukcija soli pa solim palīdz veikt labošanas procesu. Tādējādi servisa darbinieki bez īpašām zināšanām var ātri un droši konstatēt un novērst kļūmes. Izmantojot Bosch videoanalīzes pakalpojumu, darbinieki reāllaikā var no attāluma vizualizēt ražošanas procesu. Šos ierakstus pēc tam var izmantot datu apkopošanai, piemēram, gadījuma rakstura kļūmju analizēšanai ilgtermiņā.

Viedo sensoru tehnoloģija: niecīgi sensori nodrošina savienojamību

MEMS sensori: Bosch MEMS sensori (mikroelektromehāniskās sistēmas) atrodami transportlīdzekļos, viedtālruņos, spēļu konsolēs, planšetdatoros un neskaitāmās citās ierīcēs. Tie padara iespējamu daudzu lietotņu izmantošanu plaša patēriņa precēs, elektroprecēs un automašīnās. Lai arī niecīga izmēra, tie ir ārkārtīgi efektīvi: tie palīdz glābt dzīvības un taupa enerģiju, kā arī padara automašīnas vadīšanu daudz ērtāku. Bosch MEMS sensori ir miljonu elektronisko iekārtu acis un ausis. CES 2017 izstādē Bosch demonstrē jaunu MEMS sensoru, kas var precīzi noteikt dronu, viedtālruņu, planšetdatoru un valkājamo elektronisko ierīču augstuma izmaiņas.

XDK sensoru platforma jauno IoT risinājumu pilnveidošanai: Bosch jaunā XDK sensoru platforma ir vispusīga aprīkojuma un programmatūras platforma ar dažāda veida sensoriem, kā arī ar Bluetooth un WiFi savienojumu. Komponentu skaitā ir paātrinājuma un saliekšanas sensori, magnetometrs, kā arī sensori, kuri mēra trokšņu līmeni, mitrumu, gaisa spiedienu, temperatūru. Uzņēmumi var izmantot sensoru platformu savām vajadzībām vispiemērotāko IoT risinājumu izstrādāšanai. XDK sensoru platforma ir vienkārši uzstādāma un to var pielāgot individuālai izmantošanai.

CES Inovāciju godalgas: četras godalgas Bosch risinājumiem

Motociklu risinājumi saņem godalgas: Bosch motociklu risinājumi kopumā tika apbalvoti ar trim godalgām. ICC autovadītāja informācijas sistēma saņēma balvu Transportlīdzekļu audio/video kategorijā un tika godināta Intelektisko transportlīdzekļu kategorijā. ICC apvieno visas mēraparatūras vienā displejā un ļauj braucējam saistīt viedtālruni ar motociklu, tādējādi izmantot izvēlētas lietotnes. Sistēma automātiski pielāgo displeju aktuālajam lietojumam. Tas nozīmē, ka braucējam tiek rādīta tikai attiecīgajā brīdī nepieciešamā informācija. Līdztekus ICC Intelektisko transportlīdzekļu kategorijā tika godināts arī savienojuma drošības risinājums. Tas savieno viedtālruni ar mopēdiem un skūteriem, izmantojot Blootooth.

Savienotais karstā ūdens sildītājs: arī Greentherm 9000iSE karstā ūdens sildītājs saņēma CES godalgu. Ar lietotnes palīdzību ierīci var viegli ieslēgt un izslēgt no viedtālruņa vai planšetdatora. Lietotāji var arī regulēt ūdens temperatūru vai pārraudzīt karstā ūdens sildītāju darbības stāvokli. Darbības traucējumu gadījumā no karstā ūdens sildītāja uz lietotāja viedtālruni tiek nosūtīts brīdinājums.

Bosch Grupa ir vadošais globālais tehnoloģiju un pakalpojumu piegādātājs. Visā pasaulē tajā ir nodarbināti apmēram 390 000 darbinieku (2016. gada 31. decembra dati). Pēc iepriekšējiem aprēķiniem kompānijas pārdošanas apjoms 2016. gadā bija 73,1 miljardi. Tās darbība norisinās četrās biznesa jomās: mobilitātes risinājumi, industriālās tehnoloģijas, plaša patēriņa preces un enerģijas un celtniecības tehnoloģijas. Bosch ir vadošā IoT kompānija, kas piedāvā inovatīvus viedo māju, viedo pilsētu, savienotās mobilitātes un savienotās industrijas risinājumus. Izmantojot savas sensoru tehnoloģijas, programmatūras un pakalpojumu kompetenci, kā arī IoT mākoni, tā klientiem sniedz savienotus starpdomēnu risinājumus no viena avota. Bosch Grupas stratēģiskais mērķis ir izstrādāt ikdienā lietojamo tehnoloģiju savienojamības risinājumus un ar inovatīviem produktiem un pakalpojumiem uzlabot dzīves kvalitāti visā pasaulē. Īsumā - Bosch izstrādāto tehnoloģiju sauklis: "Tehnika dzīvei". Bosch Grupā ietilps Robert Bosch GmbH ar aptuveni 450 filiālēm un reģionālajiem uzņēmumiem apmēram 60 valstīs. Ieskaitot tirdzniecības un pakalpojumu partnerus, Bosch globālais ražošanas, tehnoloģiju un tirdzniecības tīkls aptver gandrīz katru pasaules valsti. Kompānijas turpmākās izaugsmes pamats ir tās inovatīvās spējas. 120 vietās visā pasaulē ar izpēti un izstrādi nodarbojas 59 000 Bosch darbinieku.