Mākslīgais intelekts: Bosch māca automašīnas atpazīt un atbilstoši rīkoties

15.03.2017 | Bosch Group | Korporatīvās ziņas

• Bosch valdes priekšsēdētājs Denners (Denner): "Automatizēta braukšana padara ceļus drošākus, un mākslīgais intelekts ir būtiskākais elements. Mēs mašīnu padarām viedu."
  • Jaunais MI iebūvētais dators spēj interpretēt ceļu satiksmi
  • Blokķēde: Bosch un TÜV Rheinland parāda risinājumu, kas novērstu odometra rādījumu viltošanu
  • Saistītās remontdarbnīcas spēj ļoti ātri salabot automašīnas

Berlīne – Bosch veido nākotnes pašbraucošo automašīnu smadzenes. Starptautiskajā Bosch ConnectedWorld 2017 konferencē Berlīnē, tehnoloģiju un pakalpojumu sniedzējs iepazīstināja ar automatizēto transportlīdzekļu iebūvēto datoru. Mākslīgais intelekts (MI) ļauj datoram pielietot mašīnmācīšanās metodes. No MI iebūvētā datora tiek sagaidīts, lai tas vadītu pašbraucošās automašīnas pat sarežģītās vai automašīnai iepriekš nepieredzētās satiksmes situācijās. "Mēs apmācām automašīnu manevrēt ceļu satiksmē," starptautiskajā lietu interneta nozares konferencē teica Dr. Folkmars Denners (Volkmar Denner), Bosch valdes priekšsēdētājs. Automašīnās jau šobrīd izmanto Bosch sensorus apkārtnes uzraudzībai. Ar mākslīgo intelektu tās spēs šos nolasījumus arī interpretēt, lai prognozētu pārējo satiksmes dalībnieku uzvedību. "Automatizētā braukšana padara ceļus drošākus, un MI ir būtiskākais elements tā nodrošināšanai. Mēs automašīnu padarām viedu," turpināja Bosch valdes priekšsēdētājs. Iebūvētā datora kodola izveidē Bosch plāno sadarboties ar ASV tehnoloģiju kompāniju Nvidia. Nvidia piegādās Bosch mikroshēmas ar saglabātiem mašīnmācības metožu ģenerētiem algoritmiem. MI iebūvētā datora ražošanas uzsākšana plānota vēlākais nākamās desmitgades sākumā.

Pašbraucošām automašīnām nākamajā desmitgadē jābūt ikdienas dzīves sastāvdaļai

Bosch MI iebūvētais dators atpazīst gājējus un riteņbraucējus. Papildu objektu atpazīšanai mākslīgais intelekts palīdz automatizētajiem transportlīdzekļiem novērtēt situāciju. Piemēram, joslu mainīs, visticamāk, tās mašīnas, kas rāda pagriezienu, nevis tās, kas nerāda. Pašbraucoša automašīna ar MI spēj noteikt un novērtēt satiksmes situāciju kopumā, piemēram, kad pretī braucošais transportlīdzeklis veic pagriezienu, un iekļaut šo apstākli savā kustībā. Visu brauciena laikā apgūto dators saglabā mākslīgajos neironu tīklos. Eksperti šos datus pārbauda laboratorijās. Pēc sekojošās pārbaudes uz ceļa mākslīgi ģenerēto zināšanu struktūras var pārraidīt neierobežotam skaitam citu MI iebūvēto datoru atjauninājuma veidā. "Mēs gribam panākt, lai automatizēta braukšana ir iespējama ikvienā situācijā. Jau nākamajā desmitgadē arī pašbraucošās automašīnas būs ikdienas dzīves sastāvdaļa. Bosch izvirza automatizēto braukšanu priekšplānā visās tehnoloģiskajās frontēs. Mūsu mērķis ir uzņemties vadošo lomu arī mākslīgā intelekta nozarē," teica Denners. Turklāt viņš piebilst, ka mākslīgais intelekts būs būtiskākais elements visās Bosch biznesa jomās, ne tikai mobilitātē: "Tik vien kā desmit gadu laikā faktiski būs neiespējami iedomāties kādu Bosch produktu, kas kaut kādā veidā nebūs saistīts ar mākslīgo intelektu. Produktiem tas vai nu būs vai arī tie ar tā palīdzību tiks radīti." Šī gada sākumā kompānija paziņoja par Mākslīgā intelekta centra dibināšanu. Bosch investē apmēram 300 miljonus eiro savas kompetences attīstīšanai šajā jomā.

Droša datu koplietošana un interneta īpašumtiesības

Savā atklāšanas runā Bosch ConnectedWorld 2017 konferencē apmēram 2700 dalībnieku lielas auditorijas priekšā Denners nosauca nākamās inovatīvās tehnoloģijas, kas Bosch pavērs jaunas biznesa jomas. Papildus mākslīgajam intelektam un mākoņošanai viena no tām ir "blokķēdes" tehnoloģija. Tā ļaus patērētājam droši koplietot informāciju tiešsaistē, neiesaistot trešo pusi. Varēs slēgt vienošanās un līgumus tiešsaistē, veikt drošas maksājumu operācijas, un tehnoloģija nodrošina datu anonimitāti. Blokķēde pamatā ir sava veida decentralizēta datubāze, kas tajā ievadīto informāciju sadala starp tūkstošiem datoru. Tas padara neiespējamu datu falsificēšanu, un lietotāji ir mazāk atkarīgi no viena atsevišķa datošanas centra.

Bosch un TÜV sadarbojas, lai izskaustu odometra rādījumu viltošanu

Sadarbībā ar Vācijas sertifikācijas institūciju TÜV Rheinland valdes priekšsēdētājs Denners interaktīvā demonstrācijā izcēla vienu praktisku blokķēdes pielietojumu. Tas solās pielikt punktu plaši izplatītajai odometra rādījumu viltošanai. Tikai Vācijā vien odometru rādījumu viltošana rada apmēram sešu miljardu eiro zaudējumus. Ideja ir apkarot šo viltošanas praksi ar daudziem datoriem izsūtītu digitālu uzskaites žurnālu. Ar vienkārša savienotāja palīdzību no automašīnām šiem datoriem regulāri tiek nosūtīti odometra rādījumi. Izmantojot viedtālruņa lietotni, automašīnas īpašnieks jebkurā brīdī var pārbaudīt faktisko nobraukumu un salīdzināt to ar automašīnā redzamo. Ja īpašnieks vēlas savu mašīnu pārdot, viņš var saņemt sertifikātu, kas apliecina automašīnas nobraukuma atbilstību. Šo sertifikātu var arī pārsūtīt internetā; piemēram, uz automašīnu pārdošanas tiešsaistes platformu.

Bosch sasaista automašīnu ar remontdarbnīcu

Mākslīgais intelekts, mākoņošana un blokķēdes – kā intelektiski saistīto Bosch tehnoloģiju risinājumi maina mūsu ikdienas dzīvi? Uz šo jautājumu Denners atbild ar piemēru: iedomājieties – akmens izsit mašīnas sānu stiklu. Remontdarbnīca no mākoņa saņem automātisku paziņojumu un var sagatavoties nepieciešamajam darbam. Saistītā loģistika un autokrāvēji nozīmē, ka rezerves daļa ir sagatavota un gaida ierodamies klientu. Uzlicis uzlabotās realitātes brilles, kurās redzami norādījumi, mehāniķis paveic darbu ievērojami vieglāk un ātrāk nekā citkārt. Braucēju ieguvums: pēc neliela laika viņi atkal var turpināt ceļu – nav nepieciešams ierasties pēc automašīnas nākamajā dienā, turklāt izpaliek arī augstā maksa par automašīnas aizvietošanu.

Ap 2700 dalībnieku un 130 uzstāšanos

Ceturtā Bosch ConnectedWorld 2017 konference notiek Berlīnē no 15. līdz 16. martam. Nozares pasākums, kas notiek STATION-Berlin centrā, ir viena no pasaulē lielākajām lietu interneta konferencēm. Dažādās nozares jomas prezentēs savienojamības ieguvumu piemērus. Šogad konferenci apmeklēs ap 2700 attīstītāju, biznesa kopienu pārstāvju un žurnālistu. Papildus Bosch valdes priekšsēdētājam Dr. Folkmaram Denneram, sarakstā ir apmēram 130 oratoru, tostarp Timotheus Höttges (Deutsche Telekom valdes priekšsēdētājs), Edzard Overbeek (HERE valdes priekšsēdētājs) un Dr. Jen-Hsun Huang (Nvidia valdes priekšsēdētājs). Pasākuma kodēšanas festivālā vienkop pulcējas apmēram 500 programmētāju, jaunuzņēmumu darbinieku un dizaineru, lai dalītos pieredzē un idejās par savienoto mobilitāti, savienoto industriju un savienotajām ēkām. Pavadošajā izstādē apmeklētāji var izbaudīt vairāk nekā 80 dalībnieku prezentētos inovatīvos savienotos risinājumus.

Saistītās saites: