Pārliecinošs gada sākums: Bosch uzlabo pārdošanas apjomus visās biznesa jomās un reģionos

11.05.2017 | Bosch Group | Korporatīvās ziņas

• 2017. gada pirmajā ceturksnī pārdošanas apjoma pieaugums par 12 procentiem
  • Plānotais tirdzniecības apjoma pieaugums 2017. gadā: starp 3 un 5 procentiem
  • Pārdošanas apjoms 2016. gadā: 73,1 miljards eiro
  • Pārdošanas apjoms 2016. gadā Bosch grupā Eiropā: 38,6 miljardi eiro
  • SIA Robert Bosch Latvijā apgrozījums 2016. gadā: 32,9 miljoni eiro

Ikgadējā gada pārskata preses konferencē Štutgartē Bosch jau ierasti novērtēja iepriekšējā gada rezultātus un iezīmēja galvenās uzņēmuma attīstības prioritātes nākamajam periodam. Tehnoloģiju piegādātāja un pakalpojumu sniedzēja pārdošanas apjomi pirmajā ceturksnī palielinājušies par 12 procentiem. Neskatoties uz vājākām ekonomikas perspektīvām un ģeopolitiskām neskaidrībām, tehnoloģiju un pakalpojumu piegādātājs 2017. gadā sagaida pārdošanas pieaugumu 3 līdz 5 procentu robežās, t.i., Bosch vēlas turpināt tādu izaugsmes tempu, kas pārsniedz vidējos tirgu izaugsmes rādītājus. "Bosch veido nākotnes pasauli. Attīstīt jau esošās biznesa jomas, atklāt jaunas, iekarot līdera pozīcijas tehnoloģiju jomā – tā ir mūsu nākotnes pasaules veidošanas stratēģija,” ikgadējā preses konferencē sacīja Bosch valdes priekšsēdētājs Dr. Folkmārs Denners (Volkmar Denner).

2016: rekordaugsti pārdošanas rezultāti un iespaidīgas investīcijas

2016. gadā Bosch Grupas pārdošanas apjomi sasniedza 73,1 miljardu eiro. Tas ir līdzvērtīgs 3,6 procentu pieaugumam attiecībā pret iepriekšējo gadu. Tehnoloģiju un pakalpojumu piegādātāja operatīvā peļņa (EBIT) bijusi 4,3 miljardi eiro, kas atbilst 5,8 procentiem no apgrozījuma. Ievērojamāko pārdošanas apjomu kāpumu sasniegusi mobilitātes risinājumu nozare - pārdošanas apjomi pieauga par 5,5 procentiem, sasniedzot 43,9 miljardus eiro.

Pagājušajā gadā Bosch palielināja izdevumus izpētei un attīstībai gandrīz par 10 procentiem, tādējādi ieguldot šajā jomā 7 miljardus eiro.

2016 Baltijā:

2016. gadā Robert Bosch filiāles Latvijā apgrozījums bija 32,0 miljardi eiro, Igaunijā – 6, 6 miljardi eiro. Lietuvā pērn apgrozījums audzis par 10,7 procentiem, sasniedzot 13,3 miljardus eiro. Baltijas valstu elektroinstrumentu tirgū lielākā inovācija, ko piedāvā Bosch, ir elektroinstrumenti ar bezvadu uzlādi. Savukārt, Bosch Car Service 2016. gadā ir ievērojami paplašinājis autoservisu tīklu Baltijā, un šobrīd Latvijā, Lietuvā, Igaunijā darbojas jau 47 autoservisi. Bosch filiāles Baltijā 2016. gadā arī aktīvi izglītojušas patērētājus par gāzes apkuri, izveidojot informatīvas vietnes par gāzes apkures darbības principiem un drošības prasībām, kā arī sniedzot atbalstu klientiem aktuālos jautājumos apkures sezonas laikā.

Bosch valdes priekšsēdētājs Dr. Folkmārs Deners preses konferencē iezīmēja arī vairākus citus Bosch Grupas attīstības virzienus:

- Mobilitāte bez emisijas, spriedzes un negadījumiem

Šobrīd Bosch strādā pie RDE (izmeši reālos braukšanas apstākļos) pilnveidošanas projektiem, kas paredz samazināt transportlīdzekļu radītos slāpekļa oksīda izmešus. Bosch turpina darbu arī pie iekšdedzes dzinēja tālākiem uzlabojumiem, lai sekmētu gaisa kvalitātes uzlabošanos.

- Mobilitātes elektrificēšana: elektrības un degvielas kombinācija

Papildus miljardiem, kas tiek ieguldīti iekšdedzes dzinēju uzlabošanā, kompānija katru gadu investē ap 400 miljoniem eiro, lai panāktu būtisku progresu elektromobilitātes jomā.

- Mobilitātes automatizācija: veiksmes stāsts

Bosch braukšanas palīgsistēmām 2017. gadā paredz straujāku attīstību nekā visam tirgum – tiek plānots 30 procentu pieaugums. Pašlaik apmēram 3000 Bosch inženieru strādā pie automatizētās braukšanas, kas ir par 500 vairāk nekā iepriekšējā gadā. Bosch kopā ar Daimler strādā, lai attīstītu pilnīgi automatizētus transportlīdzekļus bez vadītāja braukšanai pa pilsētu. Mērķis ir izstrādāt pilnīgi autonomu transportlīdzekli pilsētai līdz nākamās desmitgades sākumam. Viena no būtiskākajām tā sastāvdaļām ir mākslīgā intelekta iebūvētais dators. Tā mākslīgais intelekts padara to par pašbraucošās automašīnas smadzenēm. Līdz šīs desmitgades beigām kompānija izveidos augstas precizitātes digitālo karti, balstoties uz radaru signāliem. Šādas kartes ir būtiska automatizētās braukšanas prasība. Turklāt, attīstot sadarbību ar Vodafone, Telekom, Huawei un Nokia, Bosch strādā pie automatizētā un savienotā transporta infrastruktūras izveides.

- Savienotā mobilitāte: mobilais pārvaldnieks

Šogad gaidāma jaunas mobilitātes pakalpojumu platformas Bosch Automotive Cloud Suite (piemēram, nepareiza virziena brīdinājums, iepriekš nosakoša diagnostika, savienotā novietošana stāvvietā un personīgais asistents) darbības uzsākšana. Bosch Automotive Cloud Suite apvieno kompānijas automobiļu un IT kompetenci, savienojot autovadītājus, automašīnas, autoražotājus un citus mobilos pakalpojumus.

- Savienotā mobilitāte: mākslīgais intelekts

Līdz 2020. gadam Bosch plāno globālā mobilitātes pakalpojumu tirgus apjoma ikgadēju 35 procentu pieaugumu, sasniedzot 250 miljardus dolāru. 2016. gadā kompānija jau pārdeva 27 miljonus ar tīmekli saistītus produktus. Prognozēts, ka pēc desmit gadiem gandrīz katrs Bosch produkts tiks izstrādāts, ražots vai aprīkots ar mākslīgo intelektu. Nākošo piecu gadu laikā Bosch investēs 300 miljonus eiro sava mākslīgā intelekta centra izveidei.

- Pieprasījums pēc IT un programmatūras speciālistiem

Bosch Grupā pērn par 14 500 pieaudzis darbinieku skaits, sasniedzot kopējo 390 000 nodarbināto gada beigās. Pašlaik kompānijai joprojām saglabājas augsta nepieciešamība pēc speciālistiem un vadītājiem, jo īpaši ar programmatūras un IT zināšanām. Jau šobrīd, kad Bosch nodarbina vairāk nekā 20 000 programmatūras inženieru, gandrīz 4 000 no tiem nodarbojas tikai ar internetu saistītiem jautājumiem.